Lilium

De Lilium, ook wel bekend als Lelie, is een prachtige bloem die bekend staat om zijn opvallende, trompetvormige bloemen die variëren met verschillende kleuren, waaronder wit, geel, roze, rood, oranje en paars. De unieke geur van Lilium (Lelie) draagt bij aan hun aantrekkingskracht, waardoor ze geliefd zijn in veel tuinen.

Lilium

Actieve filters

Lilium candidum
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Maria- of Madonnalelie. Ze worden aangetroffen in Libanon en Oost-Israël, hoewel ervan wordt uitgegaan dat ergens in de Balkan, de eerste exemplaren aangetroffen zijn. De Romeinen namen deze bloem mee als teken van overwinning, later de...
€ 4,95
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Lilium henryii
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Intro: 1889. De Ierse botanicus en dendrograaf Augustine Henry (1857-1930) introduceerde deze zacht geurende species. Herkomst: Ichange gorge (West-Hubei) en Guihoe in Centraal-China. De in hun oorspronkelijke omgeving voorkomende planten worden...
€ 4,95
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Lilium lancifolium
. Levering planttijd sept-nov. 2024
De Tijgerlelie die omstreeks 1804 door William Kerr uit China naar de Kew Gardens in Engeland werd verzonden. Herkomst is Japan, Korea en Oost-China, groeiend op zeer uiteenlopende gronden. Aangenomen wordt dat L. lancifolium eigenlijk een hybride...
€ 4,95
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Lilium leichtlinii
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Vernoemd naar Max Leichtlin. Deze Japanse species heeft grote geurende citroengele bloemen met vele roodpurperen spikkels. Vanaf juli is dit moois te aanschouwen aan 90 cm hoge bloemstelen, vaak in luchtige trossen van meer dan twaalf bloemen....
€ 4,95
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Lilium regale
. Levering planttijd sept-nov. 2024
De koningslelie, één van de mooiste en tevens makkelijkst te kweken lelies. In 1903 werden ze door Ernest Henry Wilson voor het eerst aangetroffen in het westen van de Chinese provincie Szetschuan. De door hem verzamelde bollen waren eerst bekend...
€ 4,95
. Levering planttijd sept-nov. 2024

Symbool van Lilium (Lelie)

Liliums (Lelies) dragen diepgaande symbolen met zich mee. In verschillende culturen staat de Lilium (Lelie) voor zuiverheid, onschuld en verhevenheid. Van oorsprong komt de Lilium (Lelie) uit het noordelijk halfrond. Van nature groeien ze in verschillende delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. De diversiteit in Lilium (Lelie) is groot, en ze gedijen in diverse klimaten variërend van bergachtige gebieden tot laaggelegen graslanden. Haar teelt en verspreiding hebben ervoor gezorgd dat Lilium (Lelie) wereldwijd worden gekweekt, niet alleen vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk maar ook vanwege de diepere betekenissen die aan deze bloem zijn verbonden.

Plant- en verzorgingstips

Het planten en de verzorging van Lilium (Lelie) vereist minimale zorg, wij geven u graag tips:

1. Plantlocatie: kies een zonnige locatie met goed doorlatende grond voor je Lilium (Lelie). Lilium (Lelie) gedijen het beste in volle zon tot lichte schaduw.

2. Bodemvereisten: zorg voor goed doorlatende, vruchtbare grond. Liliums (Lelies) houden niet van drassige grond, dus vermijd plekken waar water zich kan ophopen.

3. Plantdiepte: plant de leliebollen op een diepte die ongeveer drie keer de hoogte van de bol is. Zorg ervoor dat de punt van de bol naar boven wijst.

4. Water geven: houd de grond gelijkmatig vochtig, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar en tijdens de bloei. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt.

5. Mulchen: voeg een laag mulch toe rond de lelieplanten om de bodemvochtigheid te behouden en onkruid te onderdrukken.

6. Bemesting: geef Liliums (Lelies) uitgebalanceerde meststof in het voorjaar wanneer de scheuten beginnen uit te lopen. Herhaal dit tijdens het groeiseizoen volgens de aanwijzingen op de meststoffen.

7. Ondersteuning: sommige Liliums (Lelies) kunnen langere stelen hebben die ondersteuning nodig hebben, vooral als ze in winderige gebieden groeien. Plaats steunen rond de planten om te voorkomen dat ze doorbuigen.

8. Dode bloemen verwijderen: verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de energie van de plant naar nieuwe groei te leiden en om zaadvorming te voorkomen.

9. Winterverzorging: in de herfst, nadat de bladeren zijn afgestorven, knipt u de stengels tot bijna bij de grond af. Voeg een laag mulch toe om de planten te beschermen tegen strenge winterkou.

10. Plagen en ziekten: controleer regelmatig op plagen zoals bladluizen en mijten. Behandel indien nodig met een milde insecticide of gebruik natuurlijke bestrijdingsmethoden.

Houd er rekening mee dat de verzorgingsbehoeften afhankelijk zijn van het type Lilium (Lelie) dat u heeft. U mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie. 

Lilium (Lelie) kopen

Om een weloverwogen keuze te maken uit ons aanbod met Liliums (Lelies), geven wij u graag meer informatie over onze verschillende soorten:

1. Lilium ‘Black Beauty’: Lilium ‘Black Beauty’ is een opvallende Oosterse lelie met diep paarse tot bijna zwarte bloemen. De bloemen hebben een kenmerkende geur en verschijnen in de zomer. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 90-120 cm.

2. Lilium regale: de Lilium (Lelie), ook wel bekend als de regenlelie of koningslelie, is een Aziatische lelie met witte bloemen en een opvallend groenachtig geel hart. De bloemen zijn geurend en verschijnen in de late lente tot vroege zomer.

3. Lilium candidum: Lilium (Lelie) candidum, ook bekend als de Madonnalelie of witte lelie, heeft zuiver witte, trompetvormige bloemen. Het is een bolgewas dat vaak wordt geassocieerd met zuiverheid en onschuld.

4. Lilium henryii: Lilium (Lelie) henryii is een Aziatische lelie met opvallende oranje bloemen die naar beneden hangen. De bloemen hebben vaak een lichte geur en verschijnen in de zomer.

5. Lilium leichtlinii: Lilium (Lelie) leichtlinii, ook bekend als de Henry-lelie, heeft opvallende bloemen met oranje tot rode tinten en paarse vlekken. Deze Aziatische lelie bloeit in de zomer en kan een hoogte bereiken van ongeveer 90 cm. 

Wilt u meer weten over ons assortiment met Liliums (Lelies)? Wij geven u graag meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op.