Eranthis

Eranthis is niet zomaar een bloem: wanneer deze bloem gaat bloeien, dan zijn er warme dagen in het verschiet. De Nederlandse naam van Eranthis: Winterakoniet. Deze naam vindt zijn oorsprong in de Griekse woorden ‘er’ (lente) en ‘anthos’ (bloem). De ondergrondse delen van deze plant zijn vrij klein, ongeveer ter grootte van een erwt en vaak onregelmatig van vorm. Grotere exemplaren lijken op vleugelmoeren! De bladeren vormen een liggend rozet op de grond, waarbij de bovenste bladeren enige gelijkenis vertonen met een halskraag die de bloemen omhult. Aan het einde van zeer korte steeltjes (ongeveer 5 cm lang) bevinden zich de gele bloemen, rijkelijk voorzien van meeldraden. Na verloop van tijd vormen ze een prachtig bloementapijt. Na de bloei verschijnen stervormige zaaddozen, die bij het openbarsten ronde zaden verspreiden om vele nakomelingen te brengen.

Eranthis

Actieve filters

Eranthis cilicica
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Intro: 1892. Herkomst: Turkije waar de vindplaatsen, ondanks de late 'ontdekking', al vrij aardig zijn leeggeroofd. De bladeren zijn diep ingesneden en enigszins bronsgroen bij het ontluiken. Ze bloeien iets later dan E. hyemalis, maar de goudgele...
€ 5,50

Beschikbaar om te bestellen vanaf juli 2024

Eranthis hyemalis
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Intro: 1570, in grote delen van Europa en Noord-Amerika verwilderd voorkomend. Oorspronkelijk: Zuid-Frankrijk, Italië, voormalig Joegoslavië en Bulgarije, maar ook in Noord-Irak en Afghanistan. De bladeren zijn niet zo diep ingesneden als die van...
€ 6,50

Beschikbaar om te bestellen vanaf juli 2024

Eranthis hyemalis 'Orange Glow'
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Al in 1950 ontdekt door Jens Ole Pederson, Denemarken. Destijds verstuurd naar de Botanische tuin van Göteburg. Pas in 1989 op naam gezet door Richard Blakeway-Philips. De winterakoniet verrast ons wanneer de net ontluikende knoppen hun...
€ 4,95

Beschikbaar om te bestellen vanaf juli 2024

Eranthis hyemalis 'Schwefelglanz'
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Sterk onderscheidend van de bekende Eranthis is deze zacht zwavelgele akoniet, ontluikend uit abrikooskleurige bloemknoppen. In 1985 aangetroffen in de tuin van Frau Ruth Treff in Darmstadt, maar pas in 1997 geïntroduceerd. Makkelijk groeiend en...
€ 3,50

Beschikbaar om te bestellen vanaf juli 2024

Eranthis longistipitala
. Levering planttijd sept-nov. 2024
Een kleine Russische species, met zeer fijn loof. De bloemen zijn helder geel, diameter 1,5 cm. Voor humsrijke, goed doorlatende bodem.
Niet op voorraad
€ 15,00

Beschikbaar om te bestellen vanaf juli 2024

Eranthis tubergenii 'Sachsengold'
. Levering planttijd sept-nov. 2024
E. tubergenii is ontstaan uit een kruising van E. hyemalis x E. cilicica. Het kruisingswerk is verricht door de heer J.M.C. Hoog. ‘Sachsengold’ is een nieuwe selectie uit handen van J. Raschke, die ontstaan is uit een andere selectie ‘Guinea...
€ 4,95

Beschikbaar om te bestellen vanaf juli 2024

Het ontstaan van Eranthis (winterakoniet)

De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en West-Azië. In zijn natuurlijke habitat groeit Eranthis (winterakoniet) vaak in bossen en andere vochtige, beschaduwde gebieden. Door de eeuwen heen heeft het zich verspreid en is het een populaire plant geworden in tuinen van over de hele wereld. Dat de Eranthis (winterakoniet) populair is, komt met name vanwege zijn vermogen om vroeg in het jaar te bloeien, zelfs wanneer andere planten nog in de rust zitten. Deze vroege bloei maakt het tot een mooie toevoeging aan tuinen.

Verschillende Eranthis (winterakoniet) soorten

Binnen het geslacht Eranthis (winterakoniet) zijn er verschillende soorten, maar het aantal is beperkt. De twee belangrijkste soorten die bekend zijn, zijn Eranthis Hyemalis en Eranthis Cilicica. Hier een kort overzicht van de twee soorten en de kenmerken:

1. Eranthis hyemalis (winterakoniet):

- Dit is de meest bekende en wijdverspreide soort binnen het geslacht.

- Eranthis hyemalis staat bekend om zijn vroege bloei, vaak al in de late winter of vroege lente, en voegt heldere gele bloemen toe aan tuinen die nog in de rust zijn.

- De bloem heeft fijn ingesneden, diep ingesneden bladeren die een rozet vormen op de grond.

- Deze soort gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en is winterhard.

2. Eranthis cilicica:

- Eranthis cilicica is een iets minder bekende soort, maar staat ook vroeg in de bloei.

- Het onderscheidt zich door grotere bladeren in vergelijking met Eranthis hyemalis.

-  Eranthis cilicica heeft doorgaans een iets later bloeiseizoen dan Eranthis hyemalis en bloeit vaak in de vroege lente.

- Net als Eranthis hyemalis geeft het de voorkeur aan vochtige grond en is het goed winterhard.

Verzorging van Eranthis (winterakoniet) 

De Eranthis (winterakoniet) kan optimaal bloeien in goed doorlatende grond en houdt van zonnige plekken in je tuin. Deze winterharde bloem is niet alleen bestand tegen koude temperaturen maar doet het ook goed in schaduwrijke gebieden. Plant ze in groepen voor een betoverend effect of combineer ze met andere vroege bloeiers.

Eranthis (winterakoniet) bestellen bij Nijssentuin.nl

Breng een vleugje vroege lente naar je tuin met de prachtige Eranthis (winterakoniet) planten van Nijssentuin.nl. Bestel vandaag nog en creëer een bloeiende tuin voor de winterdagen. Heb je vragen of wil je meer informatie over de Eranthis (winterakoniet)? Wij staan graag voor je klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op.