Aart van Voorst

Ik veredel al een groot deel van mijn leven, het begon met het fokken van krielkippen toen ik een jaar of acht was, maar tijdens mijn studie Biologie heeft de plantenkant de overhand gekregen. Na meer dan 35 jaar onder andere Alstroemeria, Lelie , Limonium, Freesia en Bouvardia te hebben veredeld voor Royal van Zanten, ben ik met pensioen gegaan en heb van mijn werk mijn alleen nog mijn hobby gemaakt. Tijdens mijn loopbaan ben ik al begonnen met het veredelen van Clivia, Haemanthus, Scadoxus en Cyrtanthus allemaal Zuid-Afrikaanse gewassen en kan er nu meer tijd aan besteden.

In mijn hobby pas ik ook mijn grote fascinatie toe voor ploidie variatie (verschillen in chromosoom aantallen) in het plantenrijk. Deze chromosoomverschillen kunnen grote invloed hebben op de groei en uiterlijk van planten. Ook kan aanpassen van deze aantallen, bijvoorbeeld het verdubbelen van het aantal, steriele kruisingen tussen twee soorten weer fertiel maken.

Dit principe heb ik begin deze eeuw gebruikt om nieuwe kleuren in de als kamerplant gebruikte Haemanthus albiflos in te kruisen. Er zijn 3 wilde soorten Haemantus die altijd groen blad houden. Haemanthus albiflos wordt daarvan als kamerplant gebruikt. Het was zo’n plant die via stekken hele families rondging. In de natuur zijn er soorten met prachtige kleuren, die hun blad in de ongunstige tijd verliezen en als veredelaar was het voor mij een uitdaging om altijd groene Haemanthus variëteiten te ontwikkelen, die andere kleuren hebben dan H.albiflos.

Ik heb er een groot aantal ontwikkeld en ben nog steeds bezig ze te verbeteren. Om anderen ook van deze interessante en makkelijke planten te laten genieten, zijn er een aantal te koop vanaf februari 2023 via de webshop van Nijssen Bulbs Heemstede.