Vaste planten en milieu. Vijf vragen en antwoorden

 

De teelt van vaste planten vindt voor een belangrijk deel in Nederland plaats. Het merendeel van de vaste planten die wij verkopen komen bij telers uit Nederland vandaan. Deze telers doen elk jaar enorm hun best om een kwalitatief goed product te telen voor u. Hij gebruikt daarbij allerlei moderne technieken, zoals computergegevens over het weer, analyseresultaten van grondmonsters en nauwkeurige spuittechnieken om allerlei hulpmiddelen zo nauwkeurig mogelijk toe te dienen. Al meer dan twintig jaar meten overheden en waterkwaliteitsbeheerders eventuele reststoffen in bijvoorbeeld het oppervlaktewater. Uit die metingen blijkt dat er in twintig jaar tijd heel hard is gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van de oppervlaktewater. Ook de komende jaren heeft de sector de opdracht gekregen van de overheid om te zorgen voor een schoon milieu.

Als verkoper van vaste planten krijgen we soms vragen over de manier waarop de producten die u koopt zijn geteeld. De vijf meest gestelde vragen komen hier aan bod, voorzien van een antwoord.

 

Gebruiken vasteplantentelers gewasbeschermingsmiddelen bij de teelt van vaste planten, en zo ja, waarom?

Het uitgangspunt van elke teler is het kweken van een gezond en kwalitatief product voor u. De teelt van de meeste vaste planten kan helaas niet geheel zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de teelt van vaste planten in feite een monocultuur is, waarbij heel veel dezelfde planten op een relatief kleine oppervlakte staan. Als één plant ziek wordt, is de kans groot dat de andere planten ook besmet raken. Om de kans op een ziekte tot een minimum te beperken gebruikt een teler gewasbeschermingsmiddelen. Dit betreft in alle gevallen middelen die door de overheid officieel zijn toegelaten, en daarvoor uitgebreid zijn beoordeeld door het College voor toelating van bestrijdingsmiddelen (Ctgb) in Wageningen.

 

Hoeveel middelen gebruikt een teler?

Dat hangt van heel veel factoren af. Een belangrijke factor is het weer. Als het in het voorjaar droog en koel weer is, is de kans op ziektes klein. De meeste telers bepalen met de weersvoorspelling of het nodig is om te spuiten. Bij droog en koel weer zal de teler vrijwel niet spuiten tegen schimmelziektes. Ook het gewas speelt een rol. Het ene gewas is minder ziektegevoelig dan het andere bolgewas. Sinds enkele jaren investeren ondernemers steeds meer in het bodemleven, omdat een actief en gezond bodemleven planten sterker maakt, waardoor ook minder bespuitingen nodig zijn. Daarnaast teelt een groot aantal ondernemers de vaste planten in potten op, die niet in de grond staan. Bij een aantal vaste planten is het mogelijk om een biologische bestrijding toe te passen. Een voorbeeld is een aaltje dat de larven van de taxuskever doodt.

Alle gewasbeschermingsmiddelen die een teler gebruikt dient hij te registreren, en bij controle door de regionale milieudienst te kunnen tonen aan de handhaver.

 

Welk effect hebben gewasbeschermingsmiddelen op bijen?

Dat effect geldt maar voor een hele kleine groep middelen, genaamd neonicotinoiden, waarvan overigens nog steeds niet afdoende is vastgesteld, dat er een effect is op bijen. Wetenschappers zijn het op dit punt niet eens, en ook binnen de bijenhouders lopen de meningen over het effect van deze middelen op bijen sterk uiteen. De overheid heeft via het Ctgb de toepassingsmogelijkheden van deze middelen inmiddels zodanig ingeperkt, dat ze niet op gewassen gespoten mogen worden die in het teeltseizoen gaan bloeien. Alleen heel jong materiaal, dat tijdens de teelt niet bloeit, mag met deze groep middelen worden bespoten.

 Kan Nijssen Tuin Heemstede biologische geteelde vaste planten leveren?

Het sortiment dat wij u aanbieden is veel gevarieerder dan het aanbod aan biologische vaste planten. Wel gaan wij er van uit dat onze leveranciers op zorgvuldige wijze met gewasbeschermingsmiddelen omgaan.

Op dit moment zijn de rozen en de kruiden in ons assortiment geheel biologisch.

 

Gebruikt Nijssen Tuin Heemstede gewasbeschermingsmiddelen bij de vaste planten die ik koop?

Wij gebruiken geen milieubelastende middelen. Bij ernstige schimmelaantasting wordt bij hoge uitzondering een organische spuitzwavel gebruikt om de schimmel te remmen. Bij ernstige vraatschade wordt het biologische middel van Ecostyle; Spruzit gebruikt.